کسی به فکر یافتن حلقه‌های مفقوده نیست

۱۲ تیر ۱۴۰۰ | ۱۰:۳۹ کد : ۳۲۸۲۶ فرهنگی اشتغال
دامداری و دامپروری در استان ایلام با وجود پیشینه‌ای که دارد و با وجود تولیدات منحصر به فرد در سطح ملی و منطقه هنوز نتوانسته جایگاه واقعی خود را در اقتصاد خانوارهای ایلامی و در نتیجه اقتصاد استان و کشور را به دست آورد و از مشکلاتی رنج می‌برد که با برنامه‌ریزی و هم‌افزایی قابل حل است.
کسی به فکر یافتن حلقه‌های مفقوده نیست

با توجه به اینکه دامپروری یکی از رشته‌های طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در استان ایلام می‌باشد و از بین 2095 متقاضی طرح ملی مشاغل خانگی در استان؛ تعداد 460 دامدار متقاضی طرح بوده‌اند در این راستا مرکز اشتغال و کارآفرینی جهاد دانشگاهی به عنوان مجری طرح توسعه ملی مشاغل خانگی با کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اقدام به برگزاری نشستی با عنوان بررسی موانع رونق کسب و کارهای کوچک در حوزه‌ی دامپروری نمود.

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان ایلام؛ یونس میرزایی_ سرپرست معاونت فناوری و اشتغال جهاددانشگاهی واحد استان ایلام، اظهار کرد: هدف جهاد دانشگاهی در ورود به حوزه اشتغال به اقتضاء ساختار و ماهیت این نهاد آسیب‌شناسی و ایجاد هم‌افزایی و مشی مشترک بین دستگاه‌های متولی امر اشتغال در کل کشور بوده است.

وی گفت: بر همین اساس در استان ایلام نیز ضمن تکریم و توجه به زحمات فراوان دستگاه‌های تخصصی بنای جهاددانشگاهی شناسایی خلاءها و هم‌افزایی بین دستگاهی در جهت رفع مشکلات با استفاده از ظرفیت‌های موجود بوده است.

سرپرست معاونت فناوری و اشتغال جهاددانشگاهی ایلام ادامه داد: سعی ما همواره بر این بوده که از موازی کاری پرهیز کرده و با تعریف یک ماموریت جدید و با رویکرد تسهیل‌گرانه و توسعه‌ای در این عرصه ورود کردیم و تاکنون با همکاری و همدلی متولیان امر توفیقاتی حاصل شده است اما کار فراوانی در پیش است.

میرزایی تصریح کرد: رشته دامپروری و به طور کلی کشاورزی را می‌توان شناسنامه اقتصادی استان ایلام دانست و از مناظر مختلف تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی به این مقوله پرداخت.

وی تاکید کرد: به نظر می‌رسد می‌توان با محور قرار دادن بخش کشاورزی در فرآیند توسعه اقتصادی استان یک جهش اثرگذار در وضعیت معیشت استان ایجاد کرد.

سرپرست معاونت فناوری و اشتغال جهاددانشگاهی ایلام گفت: از جمله مشکلات بخش کشاورزی و به طور مشخص حوزه دامپروری استان، عدم مکانیزاسیون و به کارگیری فناوری‌های روز در این حوزه است.

میرزایی ادامه داد: بحث برندسازی محصولات از دیگر مشکلاتی است که قطعا نیازمند توجه جدی است و  ایجاد شبکه‌های تولید و همچنین ایجاد بستر توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در این حوزه بسیار ضروری است.

علی‌نجات دارابی_ مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان ایلام در این نشست اظهار کرد: معیشت بسیاری از مردم استان مبتنی بر دامداری و کشاورزی است، که هر کدام حوزه‌های گسترده‌ای را شامل می‌شود. اما متاسفانه از این پتانسیل عظیم به خوبی از آن استفاده نشده است.

وی با بیان اینکه مراتع غنی داریم به طوری که در سال به مدت ۶ ماه میزبان عشایر ۳ استان دیگر هستیم و دیگران هم از آن استفاده می‌کنند، تصریح کرد: نوع دام ایلام هم از نظر گوشت و پشم سرآمد است و پشم استان ایلام بعد از پشم سیرجان از نظر کیفیت و طول الیاف و مرغوبیت رتبه دوم را دارد اما متاسفانه در کشور به نام پشم کرمانشاه   جا افتاده بود که طی چند سال اخیر شبکه تعاونی‌های عشایری با بازاریابی آن همه نگاه‌ها به ایلام معطوف شده است و برای دریافت آن مستقیم به ایلام مراجعه می‌کنند.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان ایلام تصریح کرد: صادرات دام را شروع کردیم اما برخی مشکلات سیاسی موجب شد که موضوع صادرات ابتر بماند.  در دهه‌ی ۵۰  بزرگ‌ترین مرکز پشم‌شویی غرب کشور و حتی کشور را داشتیم که بعد از انقلاب در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی آن را واگذار و دستگاه‌ها را فروختند.

دارابی ادامه داد: سیستم مکانیزه‌ای بود که با مرکزی که در الان هم در استان البرز وجود دارد، برابری می‌کرد. دلیل وجود این کارخانه در ایلام این بود که کارشناسان به این نتیجه رسیده بودند که دام عشایر ایلام هم از لحاظ کمی و هم کیفی دارای بهترین پشم در سطح کشور است.

وی گفت: بزرگترین کشتارگاه غرب کشور در ایلام ساخته شد که حتی در برزیل هم دیده نمی‌شود که در راستای اصل ۴۴  واگذار شده اما علی‌رغم تلاش مالک هنوز سیستم آن مورد تایید کارشناسان پشتیبانی امور دام نیست، اما در خصوص ارائه خدمات به عشایر بدون شک بعد از انقلاب وضعیت بهتر و امکانات نسبی برای عشایر فراهم شده است.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان ایلام ادامه داد: بنگاه‌های کوچک و زود بازده از ارکان مهم اقتصادی کشور هستند و نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور دارند و می‌توانند به کمک بنگاه‌های بزرگ اقتصاد کشور را نجات دهند اما نیازمند برنامه‌ریزی هستند که ما در این حوزه مشکل داریم چرا که اقتصاد ما آنقدر مریض است که  درمان آن در کوتاه مدت میسر نیست.

دارابی تصریح کرد: عشایر ما دامپروری می‌کند به امید اینکه سه ماه آینده دام خود را به قیمت مناسبی بفروشد اما طی دوره پروار قیمت نهادهای دامی افزایش می‌یابد.  قیمت دام بشدت کاهش پیدا می‌کند، می‌خواهد دام خود را صادر کند اما می‌بیند به دلیل بروز مشکلاتی این موضوع متوقف می‌شود در نتیجه دامدار زیان می‌بیند و سرمایه‌اش را از دست می‌دهد.

وی گفت: در بنگاه‌های کوچک ما نوآوری نداریم، نوآوری در کسب و کارها لازم است تا در برابر چالش‌ها مقاومت کند. ما در این زمینه ایده نداریم و چالش‌زدایی نکردیم و هر روز با چالش جدیدی مواجه می‌شویم.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان تصریح کرد: به عشایر جهت اجرای زنجیره تولید گوشت قرمز تسهیلات داده می‌شود  اما از آن طرف نهاده‌ها گران هستند و  بازار تضمینی برای عرضه دام نداریم و دام پروار شده روی دست آن‌ها می‌ماند. پرواربند ما هر روز خودش کشتار می‌کند و بین خریداران تقسیم می‌کند، حلقه‌ها به هم وصل نشده، کسی به فکر بازار دام و یافتن حلقه‌های مفقوده نیست.

دارابی تصریح کرد: افزایش قیمت نهاده‌های دامی توسط دولت اصلا توجیه‌پذیر نیست و در زمینه دارو که چندین برابر گران شده است.

وی گفت: قیمت داروها هم به بخش خصوصی واگذارشده و هر روز با یک قیمت جدید مواجه هستیم، بنابراین نیازمند آسیب شناسی هستیم تا دولتمردان بدانند اصل ۴۴ خیلی بد اجرا شده است.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان ایلام ادامه داد: خرید تضمینی به دلیل عدم تامین و تخصیص اعتبار ریالی آن هنوز اجرایی نشده و عشایر به شدت نیازمند اجرای صحیح این طرح به منظور تامین سرمایه در گردش هستند.

دارابی ادامه داد: مراتع ما به صورت نارس خشک شده‌اند و دامداران با چالش جدی مواجه هستند و جو داخلی نیز به راحتی تهیه نمی‌شود و اگر هم باشد کیفیت لازم را ندارد و مورد پسند دامدار نیست و کیلوئی ۷۰۰۰ تومان نیز برای عشایر تمام می‌شود.

وی تاکید کرد: از ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان و معاونت امور دام سازمان تقاضای تخصیص نهاده کافی به عشایر استان داریم.

دکتر حسین بشاره‌سیفی_ رئیس نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان ایلام نیز در این نشست اظهار کرد: دامپزشکی در راستای وظیفه ذاتی و قانونی خود که حفظ سرمایه دامی کشور است در دو بخش  پیشگیری و ایمن سازی با واکسیناسیون و نیز درمان به بخش تولید خدمت رسانی می‌کند.

رئیس نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان ایلام با بیان اینکه تضمین خرید دام و طیور با مشکل مواجه است و دلالان در این میدان سود می‌برند، تاکید کرد: در خصوص خوراک دام و طیور حدود ۱۰ کارخانه فعال در سطح استان داریم و در این زمینه مشکلی نداریم اما کارخانه شیر و فرآورده‌های لبنی نداریم این در حالی است که تولید زیادی داریم.

بشاره‌سیفی ادامه داد: در زمینه گوشت هم در حال حاضر سه کارخانه بسته‌بندی گوشت مرغ و گوشت قرمز داریم اما متاسفانه بهره‌برداران بازاریابی نمی‌کنند و انتظار دارند کسی حتما دستشان را بگیرند و بیشتر گوشت بسته‌بندی مورد نیاز از استان‌های دیگر وارد می‌شود.

وی تاکید کرد: باتوجه به نوپا بودن این قسمت در استان هنوز باید و شاید جایگاه خود را در بازار مصرف پیدا نکرده‌اند و تولید گوشت در استان ایلام کماکان به صورت سنتی است و با استفاده از روش‌های نوین بسته بندی و قطعه بندی مناسب با ذائقه مصرف کنندگان بازار مصرف مناسبی را ایجاد کرد.

دکتر درخشنده رحیمی _ معاون بهبود تولیدات دامی استان در این نشست اظهار کرد: استان ایلام در زمینه دام و طیور مجموعا با بیش از ۱۵۰۰ طرح صنعتی و نیمه صنعتی و با وجود بیش از ۲ میلیون واحد دامی با تولیدی بالغ بر ۱۵۰ هزار تن در سال یکی از استان‌های فعال کشور است.

وی گفت: بخش مرغداری‌ها با تعداد  ۳۸۴ واحد فعال  و تولید ۵۱ هزار تن در سال علاوه بر تامین مرغ مورد نیاز استان چیزی حدود ۲ برابر مصرف استان تولید مازاد دارند.

معاون بهبود تولیدات دامی استان  ایلام با بیان اینکه در بخش تولید چالش‌های فراوانی وجود دارد و  تولیدکنندگان در شرایط سخت تحریم‌های ظالمانه تولید را رها نکرده و با قدرت تمام پای کار هستند، تصریح کرد: برای هر انجام هر کار و فعالیت اقتصادی و موفقیت در آن علاقه و انگیزه، آگاهی و دانش، امکانات اولیه و منابع در دسترس لازم و ضروری است.

وی تصریح کرد: اولین چالش در حوزه تولید در این زمینه بحث سخت گیری‌ها و بروکراسی و محدودیت‌های مجوزها است، که در ابتدای شروع کار انگیزه را از فرد  متقاضی می‌گیرد و در واقع باعث مایوسی او می‌شود.

رحیمی گفت: در نشست ستاد رفع موانع تولید پیشنهاد دادیم که بهترین کار این است که در دادن مجوزها تسهیل‌گری کنیم که این موضوع در جلسات کارگروه رفع موانع کشور هم مطرح و مورد توجه و دستور کار قرار گرفته است.

وی ادامه داد: موضوع بعدی کمبود و تاخیر در ارسال نهاده‌های دام و طیور است که برای تولیدکننده خیلی آزار دهنده است حدود ۹۵ درصد نهاده‌های دامی وارداتی است و  به سختی وارد کشور می‌شوند و قوانین دست و پاگیر گمرکی هم مزید بر علت شده است و امیدواریم دولت جدید که ایده آن هم تغییر به نفع مردم است بتواند این مشکلات را مرتفع نماید تا شاید تولیدکنندگان با انگیزه مضاعف بتوانند به کار تولید ادامه دهند.

معاون امور دام جهاد کشاورزی استان ایلام تصریح کرد: با توجه به اینکه استان در حال حاضر با تولید دام مازاد روبرو است و از طرفی ممنوعیت صادرات دام و طیور توسط دولت وجود دارد و ما برای فروش دام دامداران با سختی مواجه هستیم و از طرفی سیستم هزینه - تولید دامداران با هم همخوانی ندارد لذا دامداران مجبورند دام‌های خود را به دلالان و قاچاقچیان دام با پایین‌ترین قیمت بفروشند لذا دامدار همیشه متضرر است و اگر فکری نکنند کار به جای خوبی کشیده نمی‌شود و ممکن است در آینده ذخایر ژنتیکی دام استان به مخاطره بیفتد .

رحیمی با بیان اینکه مشکل دیگر قیمت‌های تکلیفی است که دولت اعمال می‌کند، ادامه داد: چون در تصمیمات کلان قیمت‌گذاری، تلورانس‌های قیمتی نهاده‌ها، گرانی دارو و واکسن، کرایه‌های مضاعف حمل و نقل، هزینه‌های پنهان، سود تسهیلات ۱۸ درصد و بالاتر و... دیده نمی‌شوند این امر موجب نارضایتی دامداران و مرغداران شده است.

وی ادامه داد: تسهیلات بانکی با سود ۱۸ درصد و با بازپرداخت کوتاه مدت در بخش تولید چالش دیگری است که به نارضایتی کشاورزان دامن می‌زند و پرداخت تسهیلات با بالاترین نرخ سود انگیزه را از دامدار و تولید کننده گرفته است.

وی گفت: حتی فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی نیز به دلیل نداشتن رغبت به اینگونه تسهیلات به سختی با این شرایط حاضر به کارکردن هستند و در مجموع این شرایط  باعث رکود فعالیت دامداران، فارغ‌التحصیلان و فعالان کنونی بخش کشاورزی شده است.

وی گفت: امسال در شرایط خاص خشکسالی خیلی شدید، بیش از ۳۰۰ هزار راس دام مازاد سبک در استان داریم، بر اساس دستورالعمل قرارداد خرید دام مازاد عشایر هر کیلو ۴۵ هزار تومان اعلام گردیده که بدلیل سختی شرایط آن دامداران به سختی آن را می‌پذیرند

معاون امور دام جهاد کشاورزی استان ایلام ادامه داد: مشکل دیگری که در استان ما وجود دارد ذائقه مصرفی مردم ایلام به خرید گوشت و مرغ از زنده فروشی‌های کشتار غیر مجاز دام و طیور در حاشیه شهرها و روستاها است که از نظر کارشناسان دامپزشکی غیربهداشتی است.

رحیمی ادامه داد: اگر می‌خواهیم تولید به نحو احسن و با انگیزه انجام بگیرد، دامدار باید علاوه بر برخورداری از تسهیلات ارزان قیمت باید از خرید تضمینی توسط دولت مطمئن و محدودیت‌های بخش تولید باید رفع شود.

وی تاکید کرد: دستورالعمل‌ها و قوانین تولید را باید ساده‌سازی و بر اساس منفعت تولید کننده طراحی کنیم و آسیب‌ها را شناسایی و مرتفع کنیم تا تولید سرپا بماند.

رحیمی تاکید کرد: خوشبین هستم در دولت جدید همه این مشکلات حل و بارقه امید در دل تولیدکنندگان جاری خواهد شد.

طرح توسعه ملی مشاغل خانگی در جهاد دانشگاهی واحد ایلام به کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حال اجرا می‌باشد

text to speech icon

نظر شما :