کارشناس مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد ایلام عنوان کرد؛
بهرهبرداری غیراصولی، بلای جان درختان بنه
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان ایلام؛ «هادی نورالهی» اظهار کرد: بنه یا پسته کوهی، اجداد طبیعی و وحشی پسته معمولی است و مغز میوه درخت بنه یک دانه روغنی و ارگانیک است که علاوه بر استفاده به عنوان آجیل و تنقلات میتوان به عنوان طعم دهنده در تهیه غذاهای متعدد استفاده کرد.
وی با بیان اینکه محصولات بنه شامل مغز میوه (معروف به پسته وحشی)، صمغ بنه، برگ بنه و روغن بنه است، تصریح کرد: روغن بنه نابترین روغنی است که نه فاسد و نه در برابر حرارت زیاد دچار تغییر میشود به همین خاطر ارزش تغذیهای بالایی دارد و مناسب سرخ کردن نیز است.
کارشناس مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد ایلام گفت: روغن پوسته بنه یک منبع سرشار از پالمیتیک اسید است و وجود اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری فـراوان در روغن بنه فـاکتور بـسیار مهـم و مـؤثری اسـت کـه ارزشهای تغذیهای این روغن را بـسیار بهبـود میبخشد و دارای مقدار قابلتوجهی آهـن (۷۲ میلیگرم بر کیلوگرم) است.
نورالهی با بیان اینکه مطابق مطالعات صورت گرفته سطح جنگلهای بنه کشور ۵/۲ میلیون هکتار است که استان ایلام ۲۰۵ هزار هکتار آن را در خود جای داده است، تصریح کرد: مطابق مطالعات در هر هکتار ۵ اصله درخت وجود دارد و آمار درختان بنه در استان ایلام بالغ بر۱ میلیون و ۲۵ هزار اصله درخت است.
وی با تاکید بر اینکه مطابق برآوردها عملکرد میوه درخت بنه بین ۵ تا ۱۰ کیلوگرم بوده و سالانه بالغ بر ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ تن میوه بنه از این جنگلها قابل بهرهبرداری است، گفت: بهره برداری بیرویه از شیره درخت بنه (سقز) در استان ایلام متأسفانه به دلیل عدم اطلاع جنگلنشینان از شیوههای بهرهبرداری و عدم ایجاد صنایع وابسته، اغلب توسط افراد غیربومی به شیوههای غیراصولی انجام میگیرد که باعث ضعیف شدن، شیوع بیماری و خسارات جبران ناپذیر به درختان بنه شده است.
این کارشناس ارشد منابع طبیعی تاکید کرد: برنامهریزی اصولی جهت احیاء حفاظت و بهرهبرداری صحیح و فرهنگسازی در خصوص استفاده از محصولات این گونه میتواند زمینه حفظ و ماندگاری و احیاء درختان بنه را فراهم کند.
نظر شما :