حمایت از ایدههای نوآورانه حوزه کشاورزی هوشمند در مرکز منش ایلام
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان ایلام، «هادی نورالهی»، کارشناس مرکز نوآوری و شتابدهی جوانان استان ایلام با بیان اینکه در کشور کمبودهای زیادی در حوزه کشاورزی وجود دارد، اظهار کرد: حجم زیاد واردات محصولات کشاورزی از دیگر کشورها بیانگر خلاءهای موجود در حوزه کشاورزی کشورمان است.
وی گفت: بررسی راهکارهای متعدد نشان داده که با بهرهگیری از ظرفیتهای شرکتهای دانش بنیان میتوان با حمایت از طرح های فناورانه و هوشمند بخش بزرگی از مشکلات حوزه کشاورزی را رفع کرد و کشورمان را در جایگاه ویژهای به عنوان یک صادر کننده در این بخش تبدیل کنیم.
نورالهی کشاورزی سنتی را به عنوان یک شغل طاقت فرسا و از سخت ترین مشاغل دنیا معرفی کرد و افزود: در کشاورزی سنتی برای بهروری و سود دهی نیازمند صبر و پشتکار در طول مدت زمان زیادی است؛ به همین دلیل باعث شده نسل جوان به دنبال کار کشاورزی نرود و میانگین سنی کشاورزان افزایش یابد.
این کارشناس ارشد کشاورزی گفت: در طول سالیان گذشته با پیشرفت علم مکانیک تجهیزات کشاورزی مانند تراکتورهای پیشرفته، کمباین های حرفه ای، هواپیمای سم پاش، انواع آبیاری ها و غیره نیز به مرور زمان در جهت تسهیل در عملکرد تولید که کشاورزی مدرن می نامند چاره گشا شد؛ اما این پایان کار نیست همچنان نداشتن آمار و اطلاعات لحظه ای، هزینه های زیاد مالی، استفاده نکردن از ظرفیت کامل مزرعه و عدم عملکرد بالا از زمین یا گلخانه موجب نگرانی تولیدکنندگان میشود، پس زمان آن رسیده از روشهای نوآورانه و بهروز استفاده شود.
وی به تفاوت کشاورزی هوشمند و مدرن در مقاسه با کشاورزی سنتی اشاره کرد و گفت: در کشاورزی مدرن یا کشاورزی که در حال حاضر در ایران صورت میگیرد، یک سری دستگاه های مکانیکی در اختیار کشاورز است اما این دستگاه ها فاقد هرگونه سنسور و ردیاب های پیشرفته جهت تجزیه، تحلیل و بررسی هستند، همین موضوع میتواند تفاوت کشاورزی مدرن و هوشمند را نشان دهد.
نورالهی گفت: در کشاورزی هوشمند که نیاز امروز است میتوان با استفاده از پهبادها و هواپیماهای بدون سرنشین، سنسور های اندازه گیری، برنامه های کاربردی در مدیریت مزرعه، امواج الکترومغناطیسی در تصاویر ماهواره ای و هوایی و ... متر به متر و لحظه به لحظه یک مزرعه یا گلخانه را مدیریت کرد و با جمع آوری داده های ارسالی از این سنسورها و ارسال آن به سرور مورد نظر، تجزیه و تحلیل ها را انجام داد و دستور عملکرد مناسب صادر نمود.
کارشناس مرکز منش ایلام با بیان اینکه استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند با حسگرهای مختلف نصب شده در مزرعه به کشاورز در مدیریت هزینه ها و کاهش ضایعات کمک می کند، افزود: امروز کشاورزان از مشکلاتی مانند وجود دلالان، خرید و فروش، بازاریابی و اثبات کیفیت محصول خود نگران هستند؛ اما با کمک کشاورزی هوشمند و متخصصین این علم می توانند از ایمنی محصولات خود اطمینان داشته باشند، زنجیره تأمین را به طور مؤثر مدیریت و اکوسیستم غذایی را متعادل کنند که نتیجه این جلوگیری از اتلاف منابع است.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر به دلیل افزایش هزینه های جاری از جمله نیروی انسانی و خسارات وارد شده به محصولات، تولیدکنندگان را به سمت گلخانه های هوشمند و فناورانه سوق داده است گفت: در گلخانه های هوشمند تا 70 درصد از هزینههای سوخت و مصرف منابع کاهش پیدا می کند همچنین کاهش چشمگیر هزینه های نیروی انسانی و خطاهای انسانی از دیگر دلایل جذب به سمت این روش است.
نورالهی در پایان با اشاره به اینکه مرکز نوآوری و شتابدهی جوانان استان ایلام در راستای تکمیل اکوسیستم نوآوری و فناوری استان ایلام در زمینه توسعه فعالیتهای علمی و فناورانه به ویژه در موضوع هوشمندسازی کشاورزی در خدمت جوانان، اساتید و ایده پردازن این حوزه است تصریح کرد: با توجه به ظرفیتهای متعدد استان ایلام در حوزه کشاورزی با بهرهگیری از سدهای کرخه، سیمره، کنگیر و ... و اراضی قابل کشت گسترده، این مرکز آماده خدمات رسانی به علاقمندان این حوزه است تا گامی مؤثر در جهت توسعه نوآوری کشاورزی هوشمند در استان ایلام و افزایش سطح بهرهوری منابع و اراضی و همچنین ایجاد اشتغال برای جوانان برداشته شود.
نظر شما :