ذخیرهسازی بیش از ۱۱۱ هزار نمونه در بانک خون بندناف / ضرورت بهرهگیری از ثروت نهفته سلولهای بنیادی
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی ایلام، دکتر «مرتضی ضرابی» در جمع خبرنگاران رسانههای گروهی استان، با تاکید بر اینکه در بحث فرهنگسازی و اطلاعرسانی در بانک خون بندناف رویان خبرنگاران و اصحاب رسانه میتوانند بسیار مؤثر باشند، اظهار کرد: دانش ذخیرهسازی سلولهای بنیادین جزو دانشهای نوین در سطح جهان و یک ثروت نهفته است که باید از آن بهره ببریم .
ضرابی به استفاده از سلولهای بنیادین برای درمان بیش از ۷۰ نوع بیماری اشاره و بیان کرد: از نمونههای خون بندناف رویان برای بیماریهای خونی، تالاسمی، انواع سرطانهای خونی، بیماریهای نقص سیستم ایمنی و کم خونیهای مادرزادی استفاده کردهایم .
وی با بیان اینکه بیشترین پیوندهای انجام شده از نمونههای خون بند ناف برای بیماران خونی است، عنوان کرد: سالانه چهار هزار نیاز به پیوند در کشور داریم که ۱۵ تا ۱۰ درصد این پیوندها را ما انجام میدهیم و این امر به دلیل تعداد بسیار کم مراکز پیوند سلولی است .
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی اعلام کرد: سال گذشته نیز بزرگترین طرح کارآزمایی بالینی بر روی کودکان مبتلا به فلج مغزی را با همکاری مرکز کودکان شروع کردیم و ۱۳۰ بیمار فلج مغزی در این طرح قرار گرفتند که بیش از ۳۰۰ بار تزریق سلول داخل نخاعی انجام شده است و امیدورایم با اعلام نتایج آن در پایان تابستان بتوانیم مجوز ارائه خدمات به بیماران فلج مغزی را کسب کنیم .
وی عنوان کرد: در حوزه کودکان اوتیسم هم با نمونههای خون بندناف اقدامات درمانی انجام میشود که در کشورمان نیز بر روی چند بیمار اقدامات درمانی در حد تزریق انجام شده و قصد داریم این کار بزرگ را در کشور شروع کنیم، چراکه در دنیا نتایج بسیار خوبی در استفاده از نمونههای خون بند ناف در فلج مغزی و اوتیسم به دست آمده است .
ضرابی در ادامه گفت: تاکنون بیش از ۱۱۱ هزار نمونه در بانک خون بندناف ذخیرهسازی شده که بالاترین ظرفیت ذخیره سلولی در کشورهای خاورمیانه بوده و در بانک HLA یا شاخصهای ژنتیکی نیز اطلاعات ژنتیکی ۹۰ هزار نمونه ذخیرهسازی شده است .
وی با تاکید بر اینکه اکنون فقط خون بند ناف را جمع آوری میکنیم در حالی که ضمائم زایمانی به طور کلی مهم هستند، افزود: به جز خون بند ناف، خود بند ناف، جفت و پردههای جنینی نیز قابل استفاده و فرآوری هستند .
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی افزود: هر سلولی که دارای دو ویژگی توان تولید سلول مشابه خود و توان تمایز و تخصصی شدن را داشته باشد، سلول بنیادی شناخته میشود و این سلولها دارای انواع مختلف جنینی، بالغین و خون بند ناف هستند .
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی افزود: خون بندناف و جفت به عنوان زباله بیولوژیک دور ریخته میشود در حالی که سرشار از سلولهای بنیادی است، البته طی سالهای اخیر این خون جمع آوری و ذخیره میشود .
ضرابی با بیان اینکه فرآیند نمونهگیری از خون بند ناف و جفت باید بلافاصله بعد از تولد نوزاد طی ۵ الی ۱۰ دقیقه انجام شود، گفت: این نمونه گیری هیچ صدمهای به مادر و فرزند نمیزند .
وی بانک خون بندناف رویان را شامل بانک خون خصوصی و عمومی دانست و عنوان کرد: در بانک خون عمومی پنج هزار نمونه و در بانک خون خصوصی ۱۱۱ هزار نمونه ذخیره سازی شده و ۴۰ نمونه خون بند ناف خارجی نیز در بانک خون بندناف رویان ذخیرهسازی شده است .
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با بیان اینکه خون بند ناف دارای سلولهای بنیادی است که در درمان بیماریهای مختلفی به کار برده میشود، افزود: پرده جنینی به عنوان پانسمان بیولوژیک قابل استفاده بوده و خود بافت بند ناف نیز سلولهای بنیادی خاصی تحت عنوان «مزانشیمی» دارد که برای طیف دیگری از بیماریها قابل استفاده است .
وی گفت : سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت بند ناف هم در درمان بیماریهای غیر خونی مثل عصبی، عضلانی و غضروفی کاربرد دارند .
ضرابی با بیان اینکه پالپ دندان شیری نیز از جمله منابع سلولهای بنیادی است، اظهار کرد: هنوز خدمات دندان شیری را ارائه نکردهایم اما دانش فنی آن را داریم و در تلاش برای ارائه خدمات در سال جاری در این رابطه هستیم .
وی با اشاره به استقرار دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف رویان در برخی کشورهای خارجی جهت دریافت نمونهها، اعلام کرد: در عراق و عمان دفاتر نمونهگیری داریم اما ذخیره سازی در داخل کشور انجام میشود .
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی گفت: شرط اینکه ما بتوانیم ذخیرهای را صادر کنیم این است که یک شبکه جهانی بانک خون استاندارد نیاز داریم که خوشبختانه این استاندارد در کشور پیاده سازی شده و ما درصدد اخذ این استاندارد هستیم تا بتوانیم نمونه خون بندناف را با رضایت خانوادهها یا بفروش برسانیم یا با کشورهای دیگر تبادل نمونه مورد نیاز داشته باشیم .
ضرابی با تاکید بر اینکه خوشبختانه دانش ذخیره سازی سلولهای بنیادین در کشور ما بومی است و امکان انتقال این دانش فنی به کشورهای دیگر وجود دارد، تصریح کرد: دفاتر بانک خونبند ناف در سراسر کشور فعال بوده و در همه استانها دفتر نمایندگی داریم و استان ایلام بهعنوان یکی از استانهای فعال ما در این زمینه از سال ۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده و توانسته خدمات خوبی به خانوادهها ارائه کند .
همچنین دکتر ضرابی با حضور در کارگروه بانوان و خانواده استانداری و همچنین در برنامه زنده «بنهمال» سیمای مرکز ایلام حضور پیدا کرد و به سوالات مجری برنامه در این زمینه پاسخ داد.
نظر شما :